Ferkai Marcell újságíró-kommentátor történetei a sportolók (leginkább futballisták) emberi oldaláról

Egy szimpatikus izraelitől elvették élete álmát

2022/11/30. - írta: Ferkai Marcell

Eredetileg nem Sergio Gonella vezette volna az 1974-es vb-finálét, hanem az izraeli Abraham Klein, aki az argentin–olasz csoportmérkőzésen nyújtott teljesítményével az egész világ elismerését kiváltotta. Mindig azt ítélte, amit a szabálykönyv diktált, nem hagyta magát befolyásolni, a hazai pálya megfújásáról szó sem lehetett. És az argentinok kikaptak…

A mai napig tartja magát a pletyka: igazából emiatt nem akarták a házigazdák, hogy a döntőben Klein fújja a sípot, még ha hivatalosan az Izrael és Hollandia közötti jó politikai kapcsolattal is magyarázták a döntést. Az élet azért többé-kevésbé kárpótolta a kiváló bírót, aki 1982-ben, ha csak partjelzőként is, de közreműködhetett vb-döntőben.

 Klein évtizedekkel később azt mondta az őt otthonában felkereső holland újságírónak, Simon Kupernek: „Visszatekintve – és kérem, ezt szó szerint így írja le – azt gondolom, kevés bíró büszkélkedhet olyan csodás karrierrel, mint jómagam.” Higgyük el neki, hogy komolyan gondolta, ettől függetlenül aligha lehetett könnyű megemészteni, ami az argentínai vb-n történt vele…

Az élet azért többé-kevésbé kárpótolta a kiváló játékvezetőt, aki 1982-ben, ha csak partjelzőként is, de közremûködhetett vb-döntőben.

A helyette lehetőséget kapó Gonella nemcsak a meccs előtt, magán a mérkőzésen is igen gyengén muzsikált. Erélytelen és elfogult volt, azonkívül valósággal „szétfújta” a találkozót. Még szerencse, hogy a két válogatott némiképp kárpótolta a nézőket a sok tüskéért: jó néhány ötletes és látványos támadást láthattunk.

Ferkai Marcell

Ez egy rövid részlet A foci-vb-döntők és a világbajnokok titkos történetei című e-bookomból. Ha elolvasnál ingyen egy teljes fejezetet ebből, akkor ide kattintva kérheted.

Aztán ha tetszik, megveheted az egész könyvet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportolokemberioldala.blog.hu/api/trackback/id/tr6217980840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása