Ferkai Marcell újságíró-kommentátor történetei a sportolók (leginkább futballisták) emberi oldaláról

Pelét nem akarták kivinni a vb-re, aztán nem győztek bocsánatot kérni tőle

2022/11/26. - írta: Ferkai Marcell

Az 1966-os világbajnokság nem kerül be a brazil labdarúgás aranykönyvébe. A végső győzelemben bízó csapat a csoportkörből sem jutott tovább, az elkeseredettség pedig akkora volt, hogy a legnagyobb csillag, Pelé visszavonult a nemzeti együttestől. Csak kétéves szünet után tért vissza, amikor már elpárolgott a csalódás, és úgy vélte, érdemes még egy próbát tenni. Döntésében szerepet játszott, hogy a Santos és személy szerint ő is szárnyalt akkoriban, és hogy nem akart egy keserű kudarccal búcsúzni a válogatottól.

Ehhez képest az is felvetődött, hogy nem viszik ki a világbajnokságra! Mindez egy meglehetősen önfejű szakember, Joao Saldanha miatt volt, aki ugyan könnyedén kijuttatta a csapatot a mexikói világbajnokságra, ám a pozitívumok ezzel nagyjából el is fogytak. Pelével kapcsolatban azt mondogatta, hogy mivel rövidlátó, a pályán sem fog úgy látni, ahogy szükséges lenne... 

Médici elnököt is sikerült vérig sértenie (a Presidente meghívta egy ebédre a csapatot,
ám a szakember nem volt hajlandó emiatt felborítani az edzés rendjét), amikor pedig teljesen felforgatta a védelmet, és így kikapott a Selecao az ősi rivális Argentínától – ráadásul kihagyta az elnök kedvenc játékosát, Dariót…–, betelt a pohár. Saldanhának mennie kellett.

Ilyen előzmények után lett világbajnok a brazil válogatott 1970-ben, Pelé vezérletével. 

Az Olaszország elleni 4-1-es döntő lefújása után óriási tömeg zúdult a pályára, a játékosok alig tudtak bejutni az öltözőjükbe. Végül persze csak bejutottak valahogy. Pelé éppen a zuhany alatt tartózkodott, amikor felbukkant egy újságíró, aki korábban bírálta őt írásaiban. Bocsánatért esedezett, mire Pelé azt mondta neki: rossz helyen jár, mert feloldozást csak isten adhat, márpedig ő nem az. 

Hasonló dolog történt a brazil válogatott legtöbbet kritizált tagjával, Félixszel. Hozzá is odament meakulpázni egyik nagy bírálója – a kapus megbocsátása jeléül kezet nyújtott az újságírónak, majd azzal a lendülettel berántotta őt is a zuhany alá. A zakóban és nyakkendőben pompázó tollforgató tehát nem csak a sikerben fürödhetett együtt a játékosokkal.

A kapust később, a sajtóközpontban brazil rádióriporterek élő adás keretében összekapcsolták legidősebb lányával. „Papa, annyi rosszat mondtak rád itt az emberek, de te mostantól világbajnok vagy!” – csacsogta a hétéves gyerek büszkén, mire a meghatódott Félix zokogni kezdett, úgyhogy az interjúnak azonmód lőttek is... 

Ferkai Marcell

Ez egy rövid részlet A foci-vb-döntők és a világbajnokok titkos történetei című e-bookomból. Ha elolvasnál ingyen egy teljes fejezetet ebből, akkor ide kattintva kérheted.

Aztán ha tetszik, megveheted az egész könyvet! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportolokemberioldala.blog.hu/api/trackback/id/tr917980824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása