Ferkai Marcell újságíró-kommentátor történetei a sportolók (leginkább futballisták) emberi oldaláról

Majdnem bojkottálta a vb-döntőt

2022/11/23. - írta: Ferkai Marcell

Az 1958-as foci-vb-döntő (Brazília - Svédország 5:2) egyik hőse a brazil Garrincha volt, aki kétszer futotta le Sven Axbomot a jobb szélen, kétszer adott be prímán Vavának, aki mindkétszer a kapuba továbbított. A brazil csodaszélsőről készült egyik leghíresebb fotó azt ábrázolja, amint Axbom hasztalan próbálja megfékezni a rábízott brazilt.

De van itt valami, ami még Svédországban sem közismert. George Raynor pontosan tudta, hogy csak akkor lehet esélyük a győzelemre, ha valahogyan semlegesítik az ördöngösen cselező és villámgyors Garrinchát. Azt is tudta, hogy reális esélye csak egyetlen játékosának van: Orvar Bergmarknak, akit egy az egyben nagyon nehéz volt legyőzni, remekül helyezkedett, és kellően gyors is volt. Nem véletlenül emlegették a világ legjobb védői között akkoriban. Egyszerűnek tűnt a feladvány: meg kell kérni Axbomot, hogy a balhátvéd szerepkörét engedje át társának, és menjen át a túloldalra. Igen ám, de Axbom nem engedelmeskedett!

Már nem sok idő volt hátra a döntőig, amikor még mindig húzódzkodott. Azt mondogatta, hogyha nem védekezhet a szokott helyén, akkor nem lép pályára. A társak győzködték, hogy edzőjének igaza van, éppen ezért fogadjon szót, de ők sem jártak sikerrel. Megdöbbenve figyelték, ahogy Axbom leveszi a futballcipőt, és elkezd visszaöltözni az utcai ruhájába. Példátlan magánakciójával elérte célját, hiszen Bergmark végül azt mondta Raynornak, hogy lemond a balhátvédposztról, mert még mindig jobb, ha ott játszik Axbom, mintha egyáltalán nem játszik.

Ha azt mondom, ez a döntő az öltözőben dőlt el, nem is túloztam különösebben. Az egy dolog, hogy Axbom 90 percen keresztül bottal ütötte csak Garrincha nyomát, viszont elképzelhető, mekkora morális kárt okozott a csapaton belül...

Ferkai Marcell

Ez egy rövid részlet A foci-vb-döntők és a világbajnokok titkos történetei című e-bookomból. Ha elolvasnál ingyen egy teljes fejezetet ebből, akkor ide kattintva kérheted.

Aztán ha tetszik, megveheted az egész könyvet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportolokemberioldala.blog.hu/api/trackback/id/tr6817980790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása