Ferkai Marcell újságíró-kommentátor történetei a sportolók (leginkább futballisták) emberi oldaláról

Megbicsaklott lesre állítás

2022/12/02. - írta: Ferkai Marcell

Jorge Burruchaga döntötte el a '86-os vb-döntőt (Argentína-NSZK 3-2). Mindez a nyugatnémetek szemszögéből, Matthäus tolmácsolásában: „Hamar kétgólos hátrányba kerültünk, így változtattunk. Magath irányított, én mögötte voltam, és a Briegel, Brehme páros védekezett középpályán. Az első hatvan percben nem működött a támadójátékunk. Szerencsénk volt, hogy két pontrúgásból is gólt értünk el. Aztán megpróbálkoztunk a lesre állítással, de egy ember beragadt...”

Az az egy ember Hans-Peter Briegel volt. Aki futott, ahogy bírt, de akkor már 85 percnyi futball
a lábában volt, ráadásul meglehetősen nagy területet kellett volna befutnia – nem ért oda, Jorge Burruchaga pedig a hálóba küldte a labdát. Ezzel pedig már tényleg eldőlt minden.

A védőnek ötvenéves fejjel is folyton-folyvást ezt a gólt kell elmesélnie – nem túlzás, álmából felkeltve is le tudná rajzolni a végzetes esetet. Próbálja azért a dolgok jó oldalát nézni: „Legalább megőriznek emlékezetükben az emberek!”

A legtöbben őt tartják felelősnek, mondván, miatta nem volt les. Ennek mondjuk külön története van… Briegel ugyanis más játékhoz szokott klubjában, és ez már korábban, a Jugoszlávia elleni tesztmeccsen kibukott, ahol, miközben mindenki a Beckenbauer által megálmodott lesre állításnak megfelelően előrefutott, emberünk rendre beragadt, és ezzel az ellenfél nagy esélyhez jutott. Beckenbauer dühében azt mondta, hogy akkor ezt a lesre állítósdit inkább ne erőltessék a továbbiakban. Ezzel nem is volt gond – a döntőig. Ott megint előjött a típushiba.

De hogy még egyet csavarjak a történeten: kisebbfajta csoda, hogy Briegel egyáltalán játszhatott, mert még a második csoportmeccsen, Skócia ellen elszakadt egy izom a combjában. Ez normál esetben mintegy négy hét kihagyást eredményezne, ám a védő veronai klubtársa, Preben Elkjaer-Larsen révén ismerte a dán válogatott holland masszőrét, aki esténként átjárt a nyugatnémet táborba, és Briegelt, valamint a hasonló problémákkal küzdő Rummeniggét kezelte.

Sikerrel járt. Sikerrel járt?...

Ferkai Marcell

Ez egy rövid részlet A foci-vb-döntők és a világbajnokok titkos történetei című e-bookomból. Ha elolvasnál ingyen egy teljes fejezetet ebből, akkor ide kattintva kérheted.

Aztán ha tetszik, megveheted az egész könyvet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportolokemberioldala.blog.hu/api/trackback/id/tr9617980844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása