Ferkai Marcell újságíró-kommentátor történetei a sportolók (leginkább futballisták) emberi oldaláról

Halálos fenyegetések az 1930-as foci-vb-n

2022/11/18. - írta: Ferkai Marcell

Sajnos az 1930-as világbajnokság döntőjére a megfélemlítés szó illik a leginkább. Maga a bíró is csak azok után vállalta a közreműködést, hogy szavatolták az ő és segítői biztonságát. No igen, a bejutásnál például mindenkit megmotoztak, nehogy valaki revolvert vigyen be...

Az uruguayi drukkerek szinte attól a pillanattól fogva inzultáltak a vendégeket, hogy azok betették a lábukat Montevideóba. Hangoskodtak a szálloda előtt, majd az edzéseket is megzavarták. De ez még mind semmi ahhoz képest, hogy Luis Montit, az argentinok húzóemberét megfenyegették. Ismeretlenek azt üzenték neki és az édesanyjának, hogy az életüket kockáztatják, ha Argentína nyer. Monti nem is akart játszani, de a sok sérülés miatt muszáj volt neki.

Francisco Varallo, aki 100 évesen halt meg 2010-ben, így emlékezett vissza: „Montinak nem lett volna szabad játszania. Igaz, a döntő hangulata szinte mindenkit nyomasztott. Peucelle, Stábile, Suárez és én voltam csak nyugodt. Mintha egy háborúba csöppentünk volna! Édesapám is ott volt a stadionban, és annyira félt, hogy vett egy uruguayi zászlót, és végig a házigazdát éltette. A szünetben Paternóster kijelentette, hogy jobban járnánk, ha hagynánk őket győzni, mert máskülönben aligha jutunk ki élve.”

Végül is mindenki kijutott élve, a meccset viszont Uruguay nyerte meg 4:2-re. Ezek után Argentínában elszabadultak az indulatok: a vezetők dúltak-fúltak Monti megfenyegetése, valamint úgy általában a hazai szurkolók kirívóan sportszerűtlen viselkedése miatt. Az argentin szurkolók kövekkel vették célba az uruguayi nagykövetséget, végül a rendőrségnek kellett közbelépnie.

Luis Monti a következő világbajnokságon már nem az argentin, hanem az olasz csapatot erősítette,
és akkor világbajnok lett – azóta is ő az egyetlen, aki két vb fináléjában két különböző ország színeiben szerepelt.

Ferkai Marcell

Ez egy rövid részlet A foci-vb-döntők és a világbajnokok titkos történetei című e-bookomból. Ha elolvasnál ingyen egy teljes fejezetet ebből, akkor ide kattintva kérheted.

Aztán ha tetszik, megveheted az egész könyvet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportolokemberioldala.blog.hu/api/trackback/id/tr6017979864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása