Ferkai Marcell újságíró-kommentátor történetei a sportolók (leginkább futballisták) emberi oldaláról

Évtizedek múltán foghatta csak meg a vb-trófeát

2022/12/03. - írta: Ferkai Marcell

A '90-es vb-döntő (NSZK-Argentína 1-0) lefújása után Franz Beckenbauer zsebre dugott kézzel, éremmel a nyakában, egymaga végigbaktatott a pályán. „Nos, ezzel véget ért számomra egy korszak – magyarázta később a világbajnok. – Ez volt az utolsó mérkőzésem német szövetségi kapitányként. Érthetően a fellegekben éreztem magam, hogy búcsúzóul megnyertem a létező legnagyobb díjat. Ugyanakkor nyilván egy kicsit szomorú is voltam, amiért valami véget ért hat év után. Nagyon sikeresek voltunk. Nyolcvanhatban vébéezüstérmesek lettünk, nyolcvannyolcban elődöntőt vívhattunk az Európa-bajnokságon, aztán kilencvenben összejött a végső siker. Egyedül akartam lenni, és erre csak a pályán volt lehetőségem.”

Az argentinokat irányító Carlos Bilardo eközben magában viaskodott. 1986-ban úgy döntött, nem veszi kézbe a Világkupát, ezt aztán alaposan meg is bánta. Most nem jött össze a győzelem, tehát alanyi jogon ezúttal már nem tehette meg, de mint utóbb elmondta, sokáig vacillált, ne menjen-e oda valamelyik nyugatnémethez, hogy legalább egy közös kép készüljön, amin ő is megérinti a trófeát. Végül nem merte megtenni, mert nem akarta megzavarni az ellenfél önfeledt ünneplését. Pedig azóta minden német, aki meghallotta a történetet, azt mondta, gondolkodás nélkül akár oda is adták volna neki a kupát, hogy fotózkodjon vele nyugodtan.

Még szerencse, hogy a fifa.com munkatársainak sok-sok évvel ezelőtt támadt egy remek ötletük. Minden Világkupa-győztes csapatból kiválasztottak néhány fontos embert, akikkel nemcsak interjút készítettek, hanem a kupát is odaadták nekik. Bilardo ekkor tudta pótolni, amit anno elmulasztott.

Ferkai Marcell

Ez egy rövid részlet A foci-vb-döntők és a világbajnokok titkos történetei című e-bookomból. Ha elolvasnál ingyen egy teljes fejezetet ebből, akkor ide kattintva kérheted.

Aztán ha tetszik, megveheted az egész könyvet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportolokemberioldala.blog.hu/api/trackback/id/tr5217980850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása