Ferkai Marcell újságíró-kommentátor történetei a sportolók (leginkább futballisták) emberi oldaláról

Utolsó meccsén eldöntötte a vb-finálét

2022/11/19. - írta: Ferkai Marcell

Az 1934-es vb-döntőn végül hosszabbítás döntött az aranyérem sorsáról. Futballkutatóknak való feladat, hogy pontosan mi történt. Ami biztos, Angelo Schiavio teljesen elkészült az erejével. Vannak források, amelyek szerint Pozzo utasításba adta, hogy ő és a jobbszélső Guaita néhány percenként cseréljenek helyet, mert ezzel is megzavarhatják az ellenfél védelmét. Mások arra esküsznek, hogy saját magától húzódott ki az oldalvonal mellé; akkoriban még nem létezett a csere intézménye, úgyhogy sérülés vagy fáradtság esetén ez volt a módi.

Bármi is legyen a háttérben, a vezető gólt Schiavio és Guaita, valamint a szintén meglehetősen elcsigázott Giuseppe Meazza hozta össze. A befejező ember Schiavio volt, aki később így emlékezett vissza pályafutása legemlékezetesebb momentumára: „Teljesen kimerültem, miután berúgtam a gólt. Ledőltem a gyepre, és levegő után kapkodtam. Ez volt az utolsó mérkőzésem a válogatottban, és azóta teljesen megváltozott a labdarúgás. Akkoriban még senki se tudta, mi fán terem a taktika. Csak a szív és a láb számított.”

A ráadásból hátralévő időben már csak helyzetekig jutott a csehszlovák válogatott – a várva-várt olasz győzelem végül ha nehezen is, de megszületett. A játékosok vállukra vették kapitányukat, majd átvették a Jules Rimet-kupát – „természetesen” nem a névadótól, hanem magától a Ducétól.

Na, többek között ezért mondta Rimet, hogy „Olyan érzésem volt, mintha ez alatt a vébé alatt Mussolini lett volna a FIFA elnöke.”

Az utózöngék is Mussolini személyi kultuszát húzták alá. Az egyik szalagcím például így festett: „Az egyetlen inspiráció: a Duce.” Az érintett a döntő másnapján személyesen fogadta a bajnokokat, akiktől előzőleg megkérdezték, milyen kívánságuk van, mert azt teljesíti Mussolini. „Egy aláírt fotót szeretnénk a Ducéról” – mondta Monzeglio…

Nemcsak az olaszokat, az ezüstérmes csehszlovákokat is hősökként fogadták-kezelték. „Vonaton utaztunk, és több ezer szurkoló tapsolt meg bennünket minden egyes állomáson” – mesélte utóbb Plánicka.

Nem is csoda, Csehszlovákiától kiváló eredmény volt a második hely.

Ferkai Marcell

Ez egy rövid részlet A foci-vb-döntők és a világbajnokok titkos történetei című e-bookomból. Ha elolvasnál ingyen egy teljes fejezetet ebből, akkor ide kattintva kérheted.

Aztán ha tetszik, megveheted az egész könyvet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportolokemberioldala.blog.hu/api/trackback/id/tr7817979880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása